
PALEO BROOD MET HONING
- 100 gram gemalen amandelen
- 100 gram lijnzaad
- 50 kikkererwten meel
- 1 pakje verse droge gist
- brood kruiden (½ theelepel
- koriander, venkel en komijn)
- 300 ml water
- 1 theelepel zout
- grove hand met gepelde walnoten
- 4 eetlepels sesam
- 5 eetlepels rauwe honing
Stap1:
In een metalen molen / grinder maal je de amandelen en het lijnzaad. In een stenen grinder gaat dit niet goed vanwege de binding van het lijnzaad.
Het wordt kleverig en dat moeten we niet hebben.
Stap 2:
De brood kruiden mogen nu ook vermengd worden met de eerste fijngemalen zaden.
Stap 3:
Het amandelmeel, kikkererwten, lijnzaad, zout, droge gist, sesam zaad, en de walnoten (het liefst al iets verkleind).
Stap 4:
Nu gaan we rustig wat water toevoegen bij de gemengde ingrediënten.
Doe dit heel gedoseerd zodat de substantie niet te kleverig wordt.
Stap 5:
Pak nu een brood vorm of een groot cake blik, en vul deze met bak papier.
Bestrooi als volgt nog wel even de bodem van de bakvorm met een laagje amandel meel.
Dit voorkomt plakkerige en geïrriteerde situaties bij het loshalen van het brood uit de mal.
Het brood wordt hierin namelijk niet gebakken maar zal alleen in de mal rijzen.
Tot slot, je gekneede deeg zet je voor de 1e rijs warm en vochtig weg dus.
Als het deeg in volume is toegenomen dan sla je het een paar keer door, en je kneed het lichtjes opnieuw.
En dan maak je het in de vorm waarin je het wilt bakken.
Deze vorm zet je weg voor de 2e rijs, ook hier is volume belangrijker dan tijd, het deeg moet verdubbeld zijn in volume.
Vaak zal die 2e rijs wel korter zijn dan de eerste.
Stap 6:
Pak het brood uit het bik en plaats deze op de bakplaat van de oven.
Je doet het brood in een koude oven en start met bakken op 175 graden.
Prik na 45 minuten met een houten prikker in het brood.
Als je je vingers er nu langs haalt en er blijft geen deeg aan je vingers plakken is het brood gaar.
Indien er wel deeg aan je vingers blijft plakken raad ik je aan om 10 minuten door te bakken en de test te herhalen.