PASTA MET PADDESTOELEN EN NOTEN

  • 1 kleine ui of 2 sjalotjes, 
  • 1 teentje knoflook,  
  • 450 gram gemengde paddenstoelen   
  • 2 takjes verse rozemarijn,  
  • 300 gram korte verse pasta 
  • 60 gram hazelnoten,  
  • 1-2 eetlepels olijfolie,  
  • zout,  
  • peper,  
  • 1 eetlepel citroensap,  
  • 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

Pel de ui of sjalotjes en knoflook en hak beide fijn.  
Borstel of wrijf de paddenstoelen schoon en snijd ze in kleinere (niet te klein) stukjes.  
Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes en hak ze grof. 
Breng ruim water met zout aan de kook en kook de gekozen pasta, vlak voordat het paddenstoelenmengsel klaar is, beetgaar.  
Giet de pasta af en bewaar circa 2 dl kookwater. 
Hak de hazelnoten grof.  
Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan.  
Bak de ui of sjalot en knoflook op een niet te hoog vuur lichtbruin.  
Voeg de paddenstoelen toe en bak ze, met de rozemarijn, al omscheppende, gedurende circa 5 minuten.  
Breng op smaak met peper en zout. 
Voeg het citroensap en het achtergehouden kookvocht toe aan het paddenstoelenmengsel. 
Verdeel de beetgare pasta over 4 voorverwarmde diepe borden. Schep het paddenstoelenmengsel erop en bestrooi met de vers geraspte kaas (en eventueel truffel). 
Vervang het achtergehouden kookvocht door room. 
Vervang de rozemarijn door tijm en oregano. 
Voeg de laatste minuut 2 of 3 in stukjes gesneden verse lente-ui toe aan het paddenstoelenmengsel. 
Serveer met een groene salade met een notendressing.