SARDIENTJES IN TOMATENSAUS MET ZOETZURE KOMKOMMER

  • 100 gr krieltjes
  • 130 gr basmatirijst
  • 100 ml water
  • 3 el suiker
  • 120 ml azijn
  • ½ komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 el zonnebloemolie
  • 30 gr tomatenpuree
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 1 Madame Jeanette (chili peper)
  • 150 gr tomatensaus
  • 1 blik sardines zonder graat (in olie)
  • 200 gr kidneybonen
  • 2 takjes verse selderij

Schil de krieltjes, snijd in vieren en kook ze in een laagje water in ca. 10 minuten gaar. Kook de rijst in een tweede pan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2

Laat 2 el suiker oplossen in 100 ml kokend water en voeg de azijn toe. Snijd de komkommer in halve plakjes en voeg ze toe aan het water met suiker en azijn. De komkommer zal iets verkleuren maar krijgt zo een heerlijke zoetzure smaak.

3

Snipper de knoflook en de rode ui fijn. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de knoflook en rode ui aan. Voeg de tomatenpuree, het halve bouillonblokje, 1 el suiker en de Madame Jeanette in zijn geheel toe. Laat dit 4 minuten al roerend bakken.

4

Voeg de tomatensaus, sardines, voorgekookte krieltjes en de kidneybonen toe. Laat het mengsel pruttelen op hoog vuur tot het kookt. Haal vervolgens de Madame Jeanette eruit, deze eet je niet op.

5

Snijd de selderij fijn. Serveer de rijst met daaroverheen de sardines in tomatensaus. Garneer met de selderij en de zoetzure komkommer.