
BUIKSPEK UIT DE OVEN.
- 6 laurierblaadjes
- 2 eetlepels zeezout
- 2 eetlepels korianderzaad
- 2 eetlepels venkelzaad
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels
- 4 uien
- 300 ml droge cider
- 3 eetlepels gewone bloem
- VEG
- 4 wortelen
- 4 aardappelen
- 4 stengels bleekselderij
- 2 bollen venkel
- 4 takjes verse rozemarijn
- 1 bol knoflook
Laat het varkensvlees een nacht onafgedekt in de koelkast staan ​​om de huid uit te drogen.
Verwarm de oven voor op volle kracht (240°C/475°F/gasstand 9).
Kerf de varkenshuid voorzichtig in met een scherp mes of scalpel.
Doe de laurierblaadjes in een vijzel met het zeezout en stamp er goed op.
Voeg de korianderzaadjes, venkelzaadjes en peperkorrels toe en pureer ze nogmaals fijn.
Wrijf 2 eetlepels van het gearomatiseerde zout over het varkensvlees, masseer het in alle hoeken en gaten en bewaar de rest voor een andere dag. Borstel het overtollige weg.
Schik de uien in partjes en leg ze met het vel naar boven in rijen. Leg het varkensvlees direct op de uien en braad het vervolgens 40 tot 50 minuten, of tot het geknetter goudbruin en super knapperig is.
Bereid ondertussen de groenten voor.
Boen de wortelen en aardappelen schoon, snijd de bleekselderij en venkel in stukjes, snijd ze in blokjes van 2½ cm en leg ze op een grote bakplaat.
Pluk de rozemarijnblaadjes, breek de bol knoflook en strooi over de teentjes, laat de schil eraan. Breng op smaak met zout en peper en meng het goed.
Haal het varkensvlees uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150°C/300°F/gas 2.
Til met behulp van een tang het varkensvlees voorzichtig van de uien en plaats het direct op de bovenste staven van de oven.
Plaats de schaal met groenten er precies onder om de lekkere sappen op te vangen.
Kook het varkensvlees nog 2 tot 4 uur - na 2 uur is het vlees zacht en gemakkelijk te snijden, na 4 uur is het vlees zacht genoeg om te trekken.
Schep de groenten af ​​en toe om, draai ze om en omhul ze met het varkenssap tot ze gekaramelliseerd en naar wens gaar zijn, en haal ze er dan uit.
(Plaats een leeg bakje onder het varkensvlees om te voorkomen dat de sappen een puinhoop maken in je oven.)
Om de jus te maken, giet u voorzichtig het vet uit de uien en bewaart u dit voor een andere dag.
Zet de bakplaat op middelhoog vuur op de kookplaat, giet de cider erbij en laat het een paar minuten borrelen, waarbij je alle kleverige lekkernijen van de bodem van de bak wegschraapt.
Roer geleidelijk de bloem erdoor, giet er 1,5 liter kokend water bij en roer op het vuur gedurende 15 minuten, of tot het ingedikt en ingekookt is.
Als het tijd is om op te dienen, leg je de groenten op een serveerschaal met het varkensvlees en zeef je de jus in een kan.
Snijd of trek het varkensvlees en bord het op met een beetje van alles.
Lekker met een simpele salade van waterkers en appel en een klodder Engelse mosterd.